2017. február 20., hétfő

Vegán Gomba Paprikás, Barnarizs Tésztával - Glutén Mentes

 Próbálkozom a kedvenc magyar ételeimet vegán módon újraértelmezni. Persze több-kevesebb sikerrel, hiszen azokat az izeket nem mindig sikerül teljesen megalkotni, de ettől függetlenül nagyon finomak. Nem is regélek sokat, az egyik kedvencem a 'Gomba Paprikás' tésztával, úgyhogy gondoltam miért is ne?! Jöjjön a recept!

Hozzávalók 2-3 adaghoz:
- 200 g szeletelt gomba
- 3 evőkanál apróra kockázott hagyma
- 2 gerezd fokhagyma - reszelve
- 1 evőkanál oliva olaj
- fűszerek izlés szerint: só, feketebors, fűszerpaprika, szerecsendió, majoranna
- 1 teáskanál gulyás krém - elhagyható! (az alapanyagok szerint nem tartalmaz semmi állati eredetű hozzávalót)
- 1 apróra kockázott paradicsom
- 1 apróra kockázott tv / cubanelle paprika
- 1 1/2 teáskanál kukorica keményitő (helyettesithetitek rizsliszttel is) összekeverve 6 evőkanál vizzel
- 3 evőkanál szójatejföl
-  körülbelül 1/2 csésze viz (kis adagokban) - ki mennyire szereti a plusz szaftot
- 2 nagy csipet petrezselyem

- főtt barna rizs vagy akármilyen általatok kedvelt tojás és glutén mentes tészta



Első lépésként minden alapanyagot előkészitek. Felteszek vizet egy fazékban a tésztának, egy csipet sóval. A zöldségeket alaposan megmosom, megpucolom és apritom. Kézközelbe teszem a fűszereket. 
Egy serpenyőt felteszek melegedni közepes hőfokon, hozzáadom az olajat (helyettesithető vizzel, viszont a fűszerpaprika olajban oldódik a legkönnyebben!) a hagymát és egy csipet sót. Dinsztelem mig megfonnyad, lehajtom alacsony fokozatra a tűzhelyet és hozzáadom a fokhagymát - nem akarom, hogy megégjen! Körülbelül 2 perc után hozzáadom a fűszereket : 1 csipet frissen őrölt bors, 1 parányi csipet szerecsendió, 1 csipet majoranna, 1 teáskanál édesnemes fűszerpaprika és a gulyáskrém - természetesen egyénenként változik az izlés, úgyhogy kérlek eképpen adagoljátok! Felöntöm a viz 1/4 részével, jól elkeverem és 5 percig forralom. Hozzáadom először a paprikát, forralom újabb 5 percig, ezután jöhet a paradicsom és a gomba együtt. Hozzáadom a maradék vizet is. (A tésztát beleöntöm a forrásban lévő vizbe, néha keverek rajta egyet, ellenőrzöm, hogy ne főljön túl, majd leszűröm.) Körülbelül 10 percig forralom a gombapörköltet közepes lángon amig a zöldségek megpuhulnak, majd behabarom - a keményitőt elkeverem a vizzel és hozzáadom a szójatejfölt. A lángot lehajtom alacsony fokozatra és folyamatos keverés mellett hozzáöntöm a pörkölthöz. A keményitőnél nem szoktam hőkiegyenlitést csinálni, csak a liszt esetében. Ilyenkor a habaráshoz egy kevés folyadékot teszünk az ételből, elkeverjük és igy öntjük vissza. Körülbelül 5 percig forralom, lezárom, megszórom a friss petrezselyemmel és a főtt tésztával tálalom! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése