Ahogy már a cimben is olvashatjátok egy nagyon különleges étellel készültem. Amikor először találtam, nem hittem el, hogy a hal izt bárhogyan helyettesithetjük. Nos a megoldás pedig nagyon egyszerű... száritott algalap avagy nori. Aki evett már sushi-t az ismerheti, most már szinte bárhol be is szerezhető. Én magában is szivesen fogyasztom, nagyon tápláló és egészséges.
Amikor 7 hónappal ezelőtt elkezdtem a vegán életmódot nagyon sok izt hiányoltam, az elsők között szerepelt a hal és a tojás. Mára már minden gond nélkül tudom, hogy mit mivel helyettesithetek. Próbálok majd a közeljövőben minél több trükköt mutatni nektek. A bejegyzés végén pedig olvashattok majd egy weboldalról, egy nemzetközi cég, akik Magyarországra is szállitanak. Rengeteg vegán alapanyag, vitaminok és fűszerek is megtalálhatóak.
De most jöjjenek a hozzávalók és a recept.
Hozzávalók:
- 500 gr kemény tofu- 2-3 algalap/nori
- 250 gr liszt
- 200 ml világos sör
- 200 ml szénsavas viz
- 1/3 teáskanál só
- 1/4 teáskanál bors
- 1/2 teáskanál fokhagymapor
- 1/2 teáskanál hagymapor
- 1 csipet kurkuma por (az izt nem befolyásolja viszont szép sárgás szint ad a bundának)
- 2 darab citrom a nori ragasztásához és a tálaláshoz
- olaj a sütéshez (mély edénybe tegyük)
Köretként párolt rizst, rukkola salátát, 3 féle öntetet adtam (ketcup, kapros tartár mártás és chilis majonéz), viszont adhattok sült burgonyát is. Igy a brit finomságként fogyaszthatjátok - 'fish and chips'.
A tofut egyforma vastagságúra szeletelem (körülbelül 0,5 cm) és papirtörlőre fektetem, hogy felszivja a nedvességet. Mivel forró olajban sütjük ez nagyon fontos!! |
A nori eléggé ragad, igy a második oldalt a kezemben vonom be, utána rögtön liszteztem és egy tányérra sorakoztatom. |
A terepet előkészitettem a sütéshez, a 'halak', a sörös bunda, a közepes hőfokon előmlegitett olaj és egy edény papirtörlővel a felesleges olaj lecsepegtetéséhez. |
A tofu filéket egyesével a sörös tésztába helyezem... |
Igy néz ki belül. |
Kapros tartár mártás: 2 evókanál kesudió tejfölt (1 csésze áztatott kesudió, 1-1,5 dl viz, 1 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál miso paszta, fekete bors és só izlés szerint) elkeverek 2 evőkanál vegán majonézzel, izlés szerint kaporral, fokhagymával és feketeborssal. Későbbiekben visszatérek majd egy külön, csak mártással foglalkozó bejegyzéssel is! |
Második öntetként egy csilis majonézt adtam, ami csak ecetes chili szósz és vegán majonéz. Különbőző csili szószokkal lehet variálni, ehhez most Frank's Buffalo csipős szószt használtam. De akár használhattok Sriracha vagy akár Tabasco-t is. |
Ahogy az elején igértem a weboldalt, a nyelv az angol, német, stb. sajnos magyar nyelv nincs, viszont az árakat forintban is lehet látni és szállitanak is. Az oldal neve iHerb - IDE - kattintva meg tudjátok nyitni. 'Grocery' menüpont alatt találtok sok sütéshez való anyagot, száritott gyümölcsöket, magvakat, olajokat és igy tovább. Ha magára a 'Grocery'-re kattintotok, ott megjelenik az öszes termék és bal oldalon lehet különböző szűrőket beállitani. A 'Speciality' gomb alatt pipáljátok ki, hogy 'Vegan' és már böngészhettek is a sok finomság között!
Vitaminokat 'Supplements' fül alatt találtok, szintén be lehet állitani különböző szűrőket. Fogok majd egy bejegyzést szentelni a jobb termékekről, amiket már próbáltam és elérhetőek valamilyen formában.
Ha bármilyen kérdésetek van akár az ételekkel kapcsolatban, de akár a weboldalhoz szeretnétek forditási segitséget keressetek bátran akár facebook-on, messengeren vagy akár e-mailben a renigergo0517@gmail.com cimen. Skype elérhetőséget is tudok adni, ha esetleg valaki igényli. Szivesen osztok meg információkat és tapasztalatokat életmóddal kapcsolatban!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése