2017. január 26., csütörtök

Zöldség Chili - Vegán és Glutén Mentes


A mai étel ötletét egy videó adta. Nagyon sok vegán életmódot folytató embert követek YouTube-on és sokszor a videók nézése közben kedvet kapok jó pár kipróbálásához! Hasonló lett ez is. A bejegyzés legvégén pár nagyon jó oldalt belinkelek, igaz angolul beszélnek, de szerintem az alapanyagok felismerhetőek! Ha esetleg láttok valami jó receptet akkor irjatok és szivesen kipróbálom! :)
A chili isteni finom, nagyon laktató és azt kell mondjam a felhasznált alapanyagok ára is kedvező. Ebből a hozzávaló listából körülbelül 4-6 adag jön ki, attól függően, hogy ki mennyit eszik, illetve a családtagok mennyire kapnak hozzá kedvet!
Sajnos lépésről-lépésre fotókat most nem tudok mutatni nektek, mivel úgynevezett 'Slow Cooker'-ben készitettem. Ez egy elektromos fazék, nagyon hasznos kis masina és rengeteg finom étel elkészithető benne. Csinálhatjuk hagyományos edényben is, de nagyon lassan kell főzni kis lángon, fedő alatt és figyelni kell rá. Nekem a chili összesen 3 órát volt a gépben. De jöjjön a recept!

Hozzávalók:
- 1 csésze vörös lencse (máshogy szivja magába a nedvességet, mint a barna vagy zöld társai, jó sűritő, tartalmaz omega-3 és omega-6 zsirsavakat, folsavat, magnéziumot, vasat, könnyebben emészhető, mivel a héját lehántják)
- 1,5 csésze édesburgonya (1x1 cm-es kockákra vágva) - magas C-, B2-, B6-, E vitamin tartalom, gazdag ásványi anyagokban, mint kálium, réz és mangán, alacsony a zsir és koleszterintartalma
- 1 normál vörös / fehér hagyma (apróra kockázva)
- 2 gerezd fokhagyma (reszelve vagy apróra kockázva)
- 1 kis konzerv paradicsompüré
- 1 konzerv hámozott, kockázott paradicsom - ez helyettesithető 2 nagy friss paradicsommal, én főzéshez nagyon szeretem, mert nem kell külön a héjával bajlódni
- Jalapeno chili paprika (sajnos nem tudom, hogy otthon kapható-e, de tökéletes a jó kis csipős magyar hegyes erős paprika is :D amennyiben sikerül chilit vennetek, nagyon óvatosan bánjatok vele, alaposan mossatok kezet, szembe ne nyúljatok, mert nagyon ütős - én magok és erek nélkül szoktam használni)
- 1 zöldség leves kocka / 450 ml zöldség alaplé - ebben az esetben a viz csak kb. 200 ml kis adagokan
- 2 evőkanál cukor
- 2 evőkanál ketchup
- fűszerek: (mindenkinek más az izlése, úgyhogy inkább adjatok kevesebbet és közben is feltétlen kóstoljatok!) só (kb. 2 teáskanál), őrölt feketebors (1 nagy csipet), oregánó (2 nagy csipet), majoranna (1 csipet), Worchestershire Sauce (ez elhagyható, de otthon is kapható akár a Tesco-ban is, a legnagyobb gond, hogy a gyártásnál használnak halolajat vagy tengeri herkentyűs alapleveket, szerencsére ittkint kapható vegán változat, de érdemes elolvasni a felhasznált alapanyagokat, hátha :) ), chili szósz (2 teáskanál - elhagyható, én az izét szeretem), mustár por (1 kis csipet - használható rendes mustár is)
- 650 ml viz - először csak a 2/3-ad részét használjuk, a többit fokozatosan adagoljuk
- 1 konzerv vesebab (kidney - átmosva és leszűrve)
- 1 csésze fagyasztott kukorica

Az összes alapanyagot (a kukoricát és babot kivéve) beletesszük az elektromos fazékba, megkeverjük, lefedjük  és alacsony fokozaton 2 órát főzzük. Végül a maradék hozzávalót is beletesszük, alaposan összekeverjük és megkóstoljuk. Fedő alatt további egy órát főzzük.

Hagyományos fazékban a készités: Dinszteljük meg a hagymát egy kevés vizen, adjuk hozzá a fokhagymát és az összes fűszert, a paradicsomkonzervet, a paradicsomot, a chilit, a cukrot, a ketcup-ot, a leveskockát, a viz felét, a lencsét, az édesburgonyát és fedő alatt lassú tűzön főzzük amig a lencse szétfől körülbelül 45-60 perc (tűzhelytől függ - fontos, hogy szétfőljön, mert ez adja meg a kellő sűrűséget). Igy lesz sűrű állaga. Adjuk hozzá a babot, a kukoricát és kóstoljuk meg (izesitsük még ha kell)! Forraljuk tovább még 10 percig együtt. Főtt rizzsel és friss salátával tálaltam. Remélem kedveteket lelitek benne! Nagyon laktató és finom! :)



Kérdésekkel és észrevételekkel bátran keressetek facebook-on vagy e-mailben: renataphoto16@gmail.com

Az igért YouTube oldalak (a zöld betűkkel irt nevekre kattintsatok):
High Carb Hannah - egyszerű és érthető ételek, alacsony alapanyag költséggel 
The Vegan Corner - fantasztikus fogások és könnyen elkészithető
Cheap Lazy Vegan - kóreai csajszi, olcsó és gyors fogások
Sarah's Vegan Kitchen - teszteli az ételeket, amik megtalálhatóak online

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése